top of page

Pavilku kolēģus uz “avantūru”

Ir noderīgi dzirdēt veiksmes stāstus, bet vēl labāk tos pieredzēt! Uzņēmuma “Mailigen” darbības posmā ir bijis laiks, kad birojā darba kolektīvs nodevās aktīvai vingrošanai, tādejādi veicinot ne vien darbinieku fiziskās formas uzlabošanu, bet arī saliedējot kolektīvu.

 

Šīs pozitīvās “avantūras” dzinējspēks bija uzņēmuma bijušais vadītājs Jānis, kurš laipni piekrita dalīties savās atmiņās un arīdzan secinājumos par piedzīvoto.


Kā Tev radās ideja par vingrošanas nodarbību nepieciešamību darbā?

Ņemot vērā, ka fiziskās aktivitātes ir liela daļa manas dzīves, pats esmu aktīvs “jogotājs” un dažādu arī intensīvāku treniņu piekritējs, lielās noslodzes dēļ nolēmu treniņu pārcelt uz darbu. Biju komandai iedvesmotājs un rezultātā treniņu autoritāte, jāsaka vienkārši “pavilku” kolēģus uz šo avantūru.


Cik bieži nedēļā organizējāt šādas nodarbības? Kāda veida nodarbības tās bija? Un, cik ilgā laika posmā Jūsu uzņēmumā šī aktivitāte noritēja?

Centāmies vingrot regulāri 2 - 3 reizes nedēļā, treniņa garums bija aptuveni 30 min. Pati sagatavošanās mūsu treniņam bija vareni sportiska – pielāgojām konferenču zāli, katru reizi panesot galdu malā, tā bija laba iesildīšanās.

Treniņa saturu arī domājām paši, parasti izvēlējos kādus “Youtube” ieteiktos video. Papildinājām tos ar pašu izvēlētiem vingrojumiem. Ļāvu arī kolēģiem izpausties un iesaistīties satura izstrādē.


Vai darbinieki bija atsaucīgi un iesaistījās nodarbībās?

Kopumā tolaik uzņēmumā bija 20 cilvēku komanda, no kuras aktīvi nodarbībās piedalījās 7.


Dažādi zinātniski pētījumi ir apliecinājuši, ka fiziskās aktivitātes veicina cilvēka fizisko labsajūtu, uzlabo koncentrēšanās spējas, kā arī veicina lielāku apmierinātību ar darbu. Saki, vai Jums izdevās novērot savos darbiniekos šādus vingrošanas nopelnus?

Ņemot vērā, ka mūsu vingrošanas nodarbības notika pusdienu laikā - galvenais ieguvums bija enerģijas lādiņš, kam pateicoties varējām noturēt “asu” prātu arī otrajā dienas cēlienā.

Centāmies vingrot pie atvērta loga. Vingrojot pie loga un saelpojoties svaigu gaisu, pacēlām savu enerģijas līmeni pretstatus tiem, kuri paēd un jūtas noguruši.


Kāds būtu tavs viedoklis par dažkārt izskanošo apgalvojumu - vingrošana atņems laiku darbam?

Daudziem cilvēkiem ir priekštats ka treniņam ir jābūt ilgam un tas ir laiku paņemošs, bet tas ir maldīgi. Ir iespējami kvalitatīvi treniņi, kuri neprasa lielu laika ieguldījumu. Tā kā vingrojām pusdienas pārtraukumā, tad dalībniekiem vēl pat palika laiks pēc treniņa uzēst un atgriezties pie darba galdiem iekļaujoties pusdienas pārtraukuma rāmjos.  Pārģērbāmies turpat ofisā.


Nobeigumā, ko tu novelētu tiem uzņēmējiem, kuri vēl svārstās - ieviest vingrošanas nodarbības saviem darbiniekiem vai nē?

Noteikti ieteiktu uzņēmumiem vismaz pamēģināt šādu aktivitāti. Bez veselības ieguvumiem, protams, nāk klāt arī kolektīva saliedēšanās, kas savukārt padara vieglāku arī ikdienas darba rutīnu starp kolēģiem. Diemžēl mūsu vingrošanas aktivitāte pēc pusgada pajuka, jo man kā uzņēmuma vadītājam sāka palikt ļoti grūti sakoordinēt laiku vingrošanai. Tā kā es biju galvenais dzinējs šim pasākumam, tas lēnām izsīka. Tagad iedomājos būtu bijis labi, tad zināt par tādu “Biroja Fitness” pakalpojumu, respektīvi sūtīt pie saviem darbiniekiem treneri, lai pieskata un izvingrina viņus.


 

Vērts iegaumēt!

Pētījumi liecina, ka fiziskās aktivitātes jāuztver kā darba sastāvdaļa, nevis kaut kas no tā atsevišķi. Tas ir tāpēc, ka vingrinājumi var uzlabot ne tikai mūsu fizisko veselību, bet tie atstāj labvēlīgas sekas arī uz mūsu kognitīvajām spējām, padarot mūs efektīvākus darba procesā. Savukārt, fizisko aktivitāšu trūkums var izraisīt produktivitātes samazināšanos, aizmāršību un var radīt grūtības kolēģu attiecībās.


Kā ieviest vingrošanas nodarbības sava uzņēmuma ikdienā?


Atliciniet laiku fiziskajām aktivitātēm:

Mudiniet darbiniekus dienas gaitā ievērot pārtraukumus darba procesā, kuru laikā iespējams izkustēties. Mudiniet veikt stiepšanās sesijas pirms nākamā darba cēliena. Fiziskā darba veicējiem darba dienas sākums ar stiepšanās sesiju var palīdzēt sasildīt muskuļus un samazināt traumu risku. To var veikt kā grupu aktivitāti pirms katras maiņas sākuma vai arī kā individuālu aktivitāti.


Rādiet piemēru:

Uzņēmuma vadītājam jārāda piemērs un jāatvēl laiks vingrošanai. Kad darbinieki redz, ka viņu priekšnieks piešķir prioritāti vingrinājumiem, viņi, visticamāk, sekos šim piemēram.


Piedāvājiet vingrošanas nodarbības vai dalību sporta zālē:

Var apsvērt iespēju piedāvāt vingrošanas nodarbības vai dalību sporta zālē kā daļu no darbinieku motivēšanas paketes. Tas var mudināt darbiniekus regulāri vingrot. Darba devēji var investēt uz vietas esošā sporta zālē, padarot darbiniekiem ērtu un pieejamu fizisko aktivitāšu veikšanu pusdienu pārtraukumā vai pirms, vai pēc darba.

Darba devēji var arī izveidot iekšējo uzņēmuma politiku, kas atbalsta fiziskās aktivitātes, piemēram, atļaujot elastīgu darba laiku tiem, kas piedalās rīta vai pēc darba vingrošanas aktivitātēs.


Ieviesiet vingrošanu kā jautru laika pavadīšanu:

Vingrojumiem ir jābūt patīkamiem, nevis jārada sajūta, ka tas ir papildus darbs. Vingrošanu var padarīt arī par jautru procesu  organizējot dažādus izaicinājumus, piedāvājot stimulus dalībai un nodrošinot pozitīvu un atbalstošu vidi šim procesam.


Labbūtības programmas:

Darba devēji var īstenot dažādas programmas, kas veicina fiziskās aktivitātes, veselīgus ēšanas paradumus un stresa pārvaldību.

 

Vingrošanas veicināšana darba vietā ir abpusēji izdevīga gan darbiniekiem, gan darba devējiem, tādējādi radot drošāku, veselīgāku un veiksmīgāku darba vietu.

 

Dažādi vingrojumi, kurus iespējams veikt birojā
Vingrošana biroja vidē neprasa lielus ieguldījumus

Atsauces:


Comments


bottom of page