top of page

Padomi kā pārziemot ziemu veselīgāk!

Ziemas laiks ir gluži kā apburtais loks - apetīte milzīga, pēc paēšanas pārmetumi sev un dažkārt uz bēdām “uzēstas” vēl pāris kalorijas mierinājumam. Noteikti daudzi no mums ir novērojuši, ka ziemā vēlme pēc ēdiena ir lielāka, bet kāpēc aukstā laikā ēdam vairāk?

Lielākā daļa cilvēku apstiprina, ka ziema ir gada laiks, kad gatavojam bagātīgas un treknas maltītes. Ziemas “diēta” galvenokārt sastāv no sātīgiem, ogļhidrātiem bagātiem ēdieniem, saldiem desertiem un krēmīgām mērcēm. Ziemā daudzi cilvēki arī apgalvo, ka jūtas izsalkuši, viņiem ir lielāka tieksme un lielāka vēlme “uzkost”.


Raugoties vēsturē, ziema bija bīstamākais no gadalaikiem, kad ar ierobežotiem pārtikas krājumiem, cilvēkiem bija jāpārdzīvo aukstais laiks. Pieejamais pārtikas daudzums bija atkarīgs no ražas rudenī, un, ja šie krājumi bija izsmelti, jaunus bija grūti iegūt. Iespējams šis ir viens no faktoriem, kas mūsu bioloģiskajā uzbūvē ir dziļi iesakņojies, izpaužoties kā vajadzība uzņemt papildus kalorijas aukstajā laikā.


Atcerēsimies, ka līdztekus veselīgai ēšanai, ziemā vēlamas vēl citas darbības, kas palīdzēs labāk pārdzīvot šo gada laiku:


1. Iegūstiet pietiekamu saules gaismu

Ziemas īsās dienas un saules gaismas trūkums var izraisīt serotonīna pazemināšanos, tāpēc mēģiniet maksimāli atrasties retajos saules staros, lai palielinātu D vitamīna un serotonīna līmeni.

2. Dzeriet daudz ūdeni

3. Pa rokai veselīgi našķi

4. Regulāras fiziskās aktivitātes

 

Kādas fiziskās aktivitātes ir vispiemērotākās? 

Protams, tādas kuras tev sagādās prieku – pastaiga svaigā gaisā, individuāls treniņš mājās, vingrošanas nodarbības grupā vai kārtīga izdejošanās pie TV. Atceries jebkurš fizisko aktivitāšu veids ir labāks nekā bezdarbība!

 


Sievieta ziemā tur rokās sulīgu mandarīnu.
Ziemas laika vitamīni.


Comentários


bottom of page